Sprawdź, z czego składa się Twój podkład do twarzy.

9/23/2014 Adabloguje 32 Comments

Cześć dziewczyny,

Dzisiaj przygotowałam dla Was opis INCI mojego podkładu. Mam nadzieję, że przyda się i Wam, ponieważ wiele składników występuje również w innych podkładach , także zachęcam do lektury, kosmetyki w dłoń i sprawdzajcie, co wchodzi w skład Waszych kosmetyków :).






1.Aqua/Water - woda.

2. Isododecane - jedna z pochodnych ropy naftowej (substancja chemiczna). Jest to znana nam parafina, która po prostu występuje pod inną nazwą. Poniżej cytat z Internetu na temat tego składnika:


"W przypadku parafiny ma ona tworzyć na skórze barierę ochronną, by chronić ja przed niekorzystnym wpływem otoczenia. Zaaplikowana na skórę, tworzy nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękka i gładka.
Ale tak naprawdę procesy, które pod nią zachodzą, są bardzo niekorzystne: oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry za pomocą wydzielania potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą parafiny, a sama skóra puchnie i „dusi się”.
Co więcej, warstwa parafinowa jest trudna do zmycia, normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wtedy w warstwie parafinowej powstają dziury, przez które ulatnia się cała wilgotność skóry, a pozostaje sucha, odwodniona tkanka.
Dlatego stosowanie kremu z parafiną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale ten efekt zobaczyć można dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z parafiną i dokładnym zmyciu warstwy parafiny." (źródło: planetazdrowie.pl).

3. Cyclopentasiloxane - Cyklopentasiloksan. Związek krzemu, który jest substancja lotną. Oznacza to, że składnik po pewnym czasie odparowuje z miejsca aplikacji. Stanowi doskonałą bazę dla kosmetyków do twarzy z racji tego, że jest lekki. Silikon ten należy do składników nietłustych, przez co nie jest komedogenny - nie zatyka porów.

3. Glycerin - gliceryna - Alkohol trójwodorotlenowy. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają reakcji hydrolizy do gliceryny i mydeł. Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry. Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywnośći wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. Efekt nawilżający uzyskuje się tylko wtedy, gdy wilgotność powietrza nie jest mniejsza niz 65%. Jeśli jest ona mniejsza, gliceryna nie przyciąga cząsteczek wody z powietrza, ale pobiera ją z dolnych warstw skóry, czyli silnie ją wysusza! (źródło: baza INCI Arsenic).



4. Cyclohexasiloxane - silikon lotny, który wygładza, nawilża oraz uelastycznia skórę. Ponadto składnik poprawia nakładanie kosmetyku na twarz, nie jest tłusty.


5. PEG - 10 dimethicone - glikol polietylenowy- Substancja bardzo łagodna dla skóry; Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja niekomedogenna - nie powoduje powstawania zaskórników. Silikony nadają efekt jedwabistości na skórze. Poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzenie preparatu na skórze. (źródło: kosmopedia.org).


6. Methyl Methacrylate crosspolymer - metakrylan metylu -substancja zagęszczająca nadająca pożądaną konsystencje kosmetyku, filmotwórcza. Może podażniać skórę i uszkodzić paznokcie, a także być przyczyną infekcji. W przypadku spożycia jest trujacy.

7. Butylene glycol - Glikol butylenowy, alkohol wielowodorotlenowy, hydrofilowy składnik nawilżający, często występuje jako rozpuszczalnik ekstraktów roślinnych. Wg Różańskiego: Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Stan zapalny i wysięk uwidacznia się w pachwinach i na twarzy. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży. (źródło: baza INCI Arsenic). 


8. Dimethicone isoeicosane - Związek krzemu, polimer siloksanowy. Emolient tzw. suchy, niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników), czyli tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. (kosmopedia.org).



9. Isoeicosane -izoeikozan. Środek nawilżający, dobrze współpracuje z silikonami.Brak doniesień o toksyczności dla skóry.

10. Disteardimonium hectorite - substancja zagęszczająca kosmetyk.

11. Cetyl PEG/PPG-10/1 dimethicone- emulgator, kondycjonuje (odżywia) skórę. 

12. Sodium chloride - Chlorek sodu, sól kuchenna. Wpływa na konsystencję kosmetyków myjących - powoduje wzrost lepkośći w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Substancja stosowana w preparatach do higieny jamy ustnej jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. (źródło: baza INCI Arsenic ).



13. Phenoxyethanol - Fenoksyetanol. Półsyntetyczny środek konserwujący. Eter glikolowy, mający postać oleistego, bezbarwnego płynu. Ma działanie bakteriobójcze, stosowany jest jako konserwant, utrwalacz w perfumach, substancja odstraszająca owady, zewnętrzny środek odkażający, rozpuszczalnik. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne w szerokim spektrum, jak również właściwości przeciwgrzybicze. (źródło: baza INCI Arsenic ).

14. Polyglyceryl -4 Isostearate - emolient; Komedogenny.

15. Hexyl Laurate - substancja zagęszczająca i zwiększająca lepkość.

16. C9-15 Fluoroalcohol phosphates/ C9-15 fluoroalcohol - substancja przedłużająca termin przydatności produktów.

17. Phosphate - fosforany;  Zwiększają działanie konserwujące kosmetyku. 

18. Caprylyl glycol - Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki. (źródło: kosmopedia.org ). 
 

19. Isostearyl neopentanoate - Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Lepiszcze, substancja wiążąca składniki kosmetyków. (źródło: kosmopedia.org ). 

20. Methylparaben -najlepiej przebadany konserwant, najbezpieczniejszy. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
W produkcie może go być maksymalnie 0,4 %. Stosowany w kosmetyce, żywności i lekach.
Składnik zaburzający gospodarkę hormonalną. (źródło: katalina-sugarspice.blogspot.com)

21. Butylparaben -  konserwant o działaniu przeciwbakteryjnym. Składnik może zaburzać pracę gospodarki hormonalnej.

22. Tocopherol - Wit. E. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Witamina E wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. (źródło: baza INCI Arsenic ). 

23. Panthenol - Pantenol. Substancja pochodzenia syntetycznego. Nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5. Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi. (źródło: baza INCI Arsenic

24. Propylene glycol - Hydrofilowa substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry. Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. (źródło: kosmopedia.org). 

25. Royal jelly/royal jelly extract - ekstrakt z mleczka pszczelego. Ekstrakt z mleczka pszczelego jest zalecany do kosmetyków stymulujących metabolizm skóry, regenerujących i wspomagających gojenie. Ekstrakt z mleczka pszczelego działa nawilżająco, wygładzająco i kondycjonująco, również na włosy. Jest doskonałym przeciwutleniaczem dzięki zwartości naturalnych witamin. Opóźnia procesy starzenia. Ekstrakt z mleczka pszczelego polecany jest również do kosmetyków regulujących wydzielanie sebum. (źródło: zrobsobiekrem.pl ). 

26. Chamomilla recutita extract/Matricaria flower extract - ekstrakt z kwiatów rumianku pospolitego.  Ekstrakt rumiankowy otrzymywany jest poprzez moczenie kwiatów w wodzie (do natychmiastowego użycia), alkoholu lub mieszaninie alkoholu z dodatkiem glikolu propylenowego czy parabenów (konserwanty). Zawiera on: alfa-bisabolol, olejki eteryczne, chamazulen i substancje gorzkie. Stosowany przy delikatnej, wrażliwej, suchej, dojrzałej, zanieczyszczonej, trądzikowej skórze, w pastach do zębów i w preparatach do higieny jamy ustnej, w wodach po goleniu, w dezodorantach. Hamuje zapalenia, leczy, uspokaja skórę, łagodzi podrażnienia. Uwaga! Przy stosowaniu rumianku mogą wystąpić u niekórych osób reakcje alergiczne! (źródło: Baza INCI Arsenic). 

27. Methicone [+/- may contain , CI 77891/Titanium dioxide, CI 77491, CI 77492, CI 77499/ Iron oxides , Mica, CI 19140/ Yellow 5 lake , CI 15850/ Red 7]. - silikon stosowany do kondycjonowania skóry, tworzy na skórze film oraz utrwala makijaż. Metikon oraz inne polimery silikonowe zbudowane są z dużych cząsteczek, dlatego też nie wchłaniają się w głąb skóry, a w rezultacie tworzą barierę ochronną.
Substancje wymienione w nawiasie to m.in dwutlenek tytanu, tlenki żelaza oraz mika.





Po wyszukaniu tych informacji mam kilka spostrzeżeń:


  •  Wiele składników nie zostało całkowicie zbadanych, przez co nie do końca znane są skutki uboczne, jak np. możliwość zaburzenia pracy gospodarki hormonalnej. 
  • Wiele składników nie jest wyjaśnionych po polsku - a więc nie ułatwia nam to wyszukiwania informacji na dany temat.  
  • Kolejna moja wątpliwość to obecność niektórych składników w tym podkładzie, jak np. sól kuchenna.
  • Kosmetyk zawiera dużo konserwantów. 

Przy tworzeniu opisów nie chciałam wypisywać wszystkich nazw chemicznych, ponieważ mijałoby się to z celem. Nie każda z nas je rozumie, a jeśli ktoś ma ochotę to może spokojnie wyszukać je sobie w Internecie. 





I jak dziewczyny, powtarza się coś u Was? Teraz, po dokładnej analizie składu troszeczkę waham się, czy nadal używać tego kosmetyku. Na szczęście przyszła do mnie paczka z kolorówki, a w niej podkład mineralny do wykonania w domu z półproduktów. Niedługo też o Nim napisze :).

PS: Zdjęcia są autorstwa mojego  chłopaka, pisze to w ramach rozwiania wszelkich waszych wątpliwości co do tych motocykli, które są widoczne. Za tło miały posłużyć czasopisma kobiecie, udało mi się wynegocjować jedną, babską gazetę ;). 


32 komentarze:

  1. Składy podkładów będą wyglądały podobnie i nie są wspaniałe, ale też nie jest to kosmetyk pielęgnacyjny. Należy metoda prób i błędów wybrać taką opcję, która nie szkodzi naszej skórze. Moim zdaniem należy też zachować umiar i jeśli nie trzeba to nie malujmy się każdego dnia i dajmy jej pooddychać. Pamiętajmy też o dokładnym demakijażu i pielęgnacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dodać, nic ująć - bardzo dobrze powiedziane :).

      Usuń
  2. O losie, jestem wręcz przerażona :o bo ja jestem trochę ignorantka w sprawie składów i zazwyczaj nie zawracam sobie tym głowy. .. jednak avida dollars ma też racje ze nie jest to produkt pielęgnacyjny wiec można się było tego spodziewać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jest za późno na czytanie składów, trzeba walczyć z naszymi przyzwyczajeniami i to zmienić ;).

      Usuń
  3. jeśli chodzi o kosmetyki do pielęgnacji twarzy i kolorówkę, to bardzo ostrożnie podchodze do tematu i zawsze sprawdzam składy. Nie wszystkie substancje jestem w stanie rozpoznać, ale uczę się coraz więcej. Nie spotkałam ise jeszcze np z Isododecane. Zdecydowanie jest to składnik do zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również pierwsze spotkanie z tym składnikiem :).

      Usuń
  4. Muszę zacząć zwracać na to uwagę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja używam tylko minerałków, ale post jest bardzo interesujący szczególnie dla osób wybierających podkłady płynne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wymieniam ten podkład na mineralny :).

      Usuń
  6. O masakra, jestem przerażona :P Jak dobrze, że podkładów drogeryjnych używam już sporadycznie, częściej goszczą u mnie minerały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze nigdy aż tak bardzo nie zagłębiałam się w INCI produktów jakie używam... skoro mnie nie podrażniają i większość jest sprawdzonych to przymykam na to oko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio stosuję tylko minerałki :) A tego affinitone nie cierpie, serio.

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę to przerażające:) Mój krem BB od Sorayi ma jeszcze dłuższy skład, aż bałabym się go analizować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś uwielbiałam ten podkład i używałam go namiętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja od stycznie nie używam żadnych podkładów ani kremów bb - :) Używam tylko pudru mineralnego ewentualnie korektora i zauważyłam mega poprawę wyglądu mojej cery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego też cieszę się, że sama ukręce mineralny podkład - też liczę, że wpłynie on korzystnie na moją cerę :).

      Usuń
  12. Zazwyczaj aż tak nie zagłębiam się w składy, ale może jednak warto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po twoim poście stwierdziłam, że nie będę sprawdzać co jest w moim poskładzie. Wole żyć w niewiedzy :/

    OdpowiedzUsuń
  14. tego podkładu jeszcze nie miałam, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej, znalazłam się tu przypadkiem, ale super blog. Świetnie prowadzony i faktycznie każda z nas może znaleźć tu coś dla siebie. Dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie, mam nadzieję że też Ci się spodoba i zostaniesz na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam ten podkład, ale powiem Ci, że skład nie jest zły : ) Znam niestety gorsze, a tego bez przeszkód używaj. NaCl jest czesto wykorzystywany : )

    OdpowiedzUsuń
  17. Boję się sprawdzić co jest w moim :D A sól kuchenna dlatego, że jesteśmy już wystarczająco słodkie haha :D
    A tak przy okazji to mam puder z tej serii i jest beznadziejny, bo strasznie ciemnieje na twarzy :( podkład też tak ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ciemnieje ;). Hah, mówisz, że trzeba obniżyć troszeczke poziom cukru ? :).

      Usuń
  18. uwielbiam taką dociekliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oooo kochana! Wielki plus za tło na ostatniej fotce! <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Już dawno zrezygnowałam z płynnych podkładów na rzecz minerałów:-) moja skóra odwdzięczyła mi się zdrowiem i brakiem zaskórników, których miałam kiedyś ogrom:-) minerały świetnie spisują się na mojej twarzy:-) pozdrawiam i obserwuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też baaardzo liczę na zniknięcie zaskórników ;).

      Usuń

Komentarze od Was sprawiają mi wielką radość ! :)).
Jesteście moją MOTYWACJĄ :-).